Fun facts om batterier og energi
Energi, batteri, strøm, elektroner, kilowatt, elbiler, anode, lading, ampere, ladeangst – det er mange begreper som svirrer rundt om dagen. På denne siden poster vi morsomme fakta om elbiler og lading. Nye fakta publiseres fortløpende.
Kan batterier gjenvinnes?
Før i tiden var brukte batterier spesialavfall, fordi de inneholdt tungmetaller eller andre giftige stoffer. Moderne batterier inneholder lite skadelige stoffer, men de inneholder mange stoffer som er viktige i industrien. Batterier som havner i restavfall er tapte ressurser. Brukte batterier skal derfor gjenvinnes i Norge. Mange av metallene i batteriene er krevende og kostbare å utvinne fra gruver, men kan relativt rimelig utvinnes fra brukte batterier. Disse prosessene er blitt så viktige at de har fått sitt eget kallenavn: «Urban mining». Når de verdifulle metallene er utvunnet av batteriene brukes resten av massen til andre ting som f.eks. betongproduksjon.
Hvor mye solenergi kan et norsk hustak gi?
Myten om at solceller på norske hustak ikke kan gi noen særlig energigevinst er for lengst lagt død. Mørketiden i våre nordligste fylker er et unntak, men ellers i landet er energimengden fra solen omtrent lik det de har i solcellelandet Tyskland. I Norge leverer sollyset i snitt en energimengde på mellom 600 og 1000 kWh per kvadratmeter årlig, basert på målinger gjort så tidlig som i 1985. Om du har et hustak på 90 m2 og sola gir 800 kWh i året, er den potensielle energimengden fra sola 72 000 kWh. Moderne solceller har en utnyttelsesgrad på omtrent 18–20 %, så taket ditt kan gi 13 000-14 000 kWh i året. Det betyr at du, avhengig av hvor godt taket ditt ligger i forhold til solretningen, kan produsere inntil halvparten av ditt eget strømforbruk ved hjelp av sola.
Batterier er nøkkelen til fremtidens lading
Vi er helt avhengige av gode batterier på fremtidsrettede ladeparker. På INSPIRIA har den delen av ladeanlegget for destinasjonslading ett 500 KW batteri som lades opp hver kveld og sikrer at vi aldri bruker for mye strøm fra nettet.
Solenergi kan lagres i salt
Molten-salt energy storage (MSES) er en metode der salt smeltes ved 131 grader celsius. Saltet lagres i flytende isolerte tanker, og kan lagres i opptil en uke. Når strøm skal produseres pumpes det varme flytende saltet til en dampmaskin for å lage kjempevarm damp som driver en turbin/generator likt som i mange kraftverk på kull, kjernekraft og olje.
Kan batterier brukes til å lagre strøm fra solceller og vindmøller på elnettet?
Allerede for ti år siden begynte man å forske på om den da eksisterende batteriteknologien kunne brukes til å mellomlagre energi fra fornybare energikilder. Siden den gang har man kommet fram til at kapasiteten som kreves for å lagre store mengder elektrisk energi sentralt i nettet vil gjøre slike løsninger alt for kostbare for den beskjedne bruken disse batteriene ville fått. Det som heller kan være en god løsning er mindre batteripakker rundt omkring i boliger som har egne soltak. Da kan egenprodusert strøm lagres lokalt, og benyttes ved strømbrudd eller i kortere perioder med dyr strøm, i stedet for at den må selges ut på strømnettet til lav pris.
Hvor gammel er batteriteknologien?
Det første batteriet ble laget av den italienske fysikeren og kjemikeren Alessandro Volta så tidlig som i 1798, altså for over 200 år siden. Han skapte det vi kaller en elektrokjemisk reaksjon. Han brukte da sølv- og sinkplater stablet i lag og med pappskiver dyppet i saltoppløsning imellom, og ved på koble endene til en krets fikk han til å skape en elektrisk krets.
Når startet en med solenergi?
Solenergi som kan utnyttes er ikke ny oppfinnelse. Det ble oppdaget i 1839 av Alexandre Edmond Becquerel. Men det skulle gå helt til 1950 før NASA som første aktør brukte det i form av solceller for å få energi til satelitten Vaguard. Den går fortsatt i bane den dag i dag, selv om kommunikasjon med den stoppet i 1964.
Hva mer kan du gjøre i nærheten?
Jobb eller fritid på Quality hotel
Kun et steinkast fra INSPIRIA ligger Quality Hotel i Sarpsborg, Norges største familie- og konferansehotell. Ta en pause med barna på Superland og badeland, eller ta med jobben på konferansehotellet.