Sommer på INSPIRIA!

Programmet vårt byr på en rekke nye opplevelser og aktiviteter for barn og unge – og voksne! 

Åpningstider

Hver dag fra lørdag 22. juni – søndag 18. august
Kl. 11.00–17.00 

Hva skjer hos oss?

Besøk vitensenteret i Sarpsborg hvis du vil ha noe gøy å finne på med hele familien! Ved INSPIRIA science center finner du en stor utendørs aktivitetspark. Inne på vitensenteret kan du oppleve vår temautstilling "Dypdykk" som tar deg med på en spennende reise under vann. Husk at minst en voksen må være til stede når dere besøker INSPIRIA science center. Det er den voksne som har ansvaret for barna som er med.

Perleverksted

Program inne på senteret

Kl. 11.00–17.00 Lær koding i koderommet, 2.etasje
Kl. 12.00–12.20 Planetariereisen "Dypdykk i universet", 2.etasje
Kl. 12.30–12.50 Science show, Da Vinci-salen i 1.etasje
Kl. 13.00–13.20 Planetariereisen "Dypdykk i universet", planetariet i 2.etasje
Kl. 14.00–15.00 GyroXtreme – astronautsimulator, 2.etasje
Kl. 15.00–15.20 Science show, Da Vinci-salen i 1.etasje
Kl. 15.30–15.50 Planetariereisen "Dypdykk i universet", planetariet i 2.etasje
Kl. 16.30–16.50 Planetariereisen "Dypdykk i universet", planetariet i 2.etasje
Kl. 11.00–17.00 Programmering på egenhånd, 1. etasje
Kl. 11.00–17.00 Kreative verksteder, 1.etasje

Program i uteparken

Kl. 11.00–17.00 Lån og utleie av sykkel eller elsykkel til bruk på området
Kl. 11.00–17.00 Bungee-trampoline
Kl. 12.00–16.00 INSPIRIA trafikkskole

Selfie studio

Dypdykk – opplev en verden under vann

Utforsk havets hemmeligheter og vakre skatter i vår temautstilling Dypdykk. Her kan du dykke ned i denne spennende verdenen og lære mer om hva som gjør havet så viktig for oss mennesker, hva vi bruker det til og hva som truer det. Ta med deg familien og bli med på en spennende reise gjennom havets dyp.

På INSPIRIA kan du lage fisker og se dem svømme rundt i et stort digitalt akvarium, gå gjennom en vortex-tunnel, besøke senterets kreative aktivitetsverksteder og oppleve vår nye forestilling "Monstre i dypet" med eksperimenter  – og selvfølgelig blir det muligheter for å bygge LEGO. Les mer om utstillingen vår her >>

 

Planetariet

Visninger på senteret

Planetariereisen "Dypdykk i universet" i verdensrommet
Vi tar med deg med på en spektakulær planetariereise i verdensrommet! En aktivitetsvert forteller om planeter, stjerner, solsystemet, stjernehimmelen, galakser og mye mye mer, mens du sitter ned i kinostolen og kikker opp. Planetariumsreisen passer best for de over 5 år. Varighet ca. 15–20 min. 

Science show
Bli med på en reise ned i dypet der eksperimenter og læring går hånd i hånd, og bli bedre kjent med de mystiske monstrene som lever der. Vi skal reise fra havoverflaten til de mørke og ukjente havdypene. Showet passer best for de over 3 år.

Jenter som koder

Lær koding og skap magi med lyd

Robotlab – lær koding og programmering kl. 11.00–17.00
Lær koding ved hjelp av kodeprogrammet MakeCode Arcade. 
Klarer du å få en robotbil til å kjøre som du vil, eller å få navnet ditt til å lyse opp på skjermen til en microbit?
Bli med og lær om koding og programmering på en morsom måte.

LydLab – skap magi med lyd kl. 11.00–17.00

Har du tenkt på hva slags instrumenter du hører i musikken du pleier å høre på? Eller hvordan er en sang vanligvis er bygd opp? I aktiviteten LydLab kan du skape magi mellom lyd og bilder ved å programmere musikk til filmklipp i koderommet. Ved bruk av musikkverktøyet Soundtrap kan du lage komposisjoner for å lydsette et filmklipp. Med nærmest frie tøyler til verktøyene kan du jobbe kreativt og programmere musikk. Lydlab passer bra for barn og unge som liker musikk og er nysgjerrig på å lage musikk digitalt. Voksne har også glede av LydLab! LydLab er sponset av Equinor - Morgendagens helter.

NB! Opplegget passer godt for barn/unge i alderen 10-12 år og oppover. Barn under 10 år kan også ha glede av dette med hjelp fra en voksen.
Lær programmering på egenhånd kl. 11.00–17.00

I 1.etasje bak Logia-butiken kan besøkende lære seg enkel koding og programmering i et program som heter MakeCode. Her kan man skape sin egen musikk og dataspill med selvinstruerende tutorials vi har laget. 

Dette kan dere prøve i vårt koderom:

  • Programmere et spill i programmeringsmiljøet MakeCode Arcade, laste spillet over på et lite, håndholdt spillkonsoll og spille sitt eget, selvlagede dataspill på noe som ligner en gammeldags GameBoy
  • Programmere musikk på en BBC:Microbit i MakecCode for Micro:Bit
  • Programmere en farge-LCD-skjerm med lysmønstre ved hjelp av en BBC Micro:Bit og MakeCode for Micro:Bit

Rommet er selvinstruerende, men startinstruksjoner henger på veggen ved hver stasjon. Aktivitetene egner seg best for aldersgruppen 10 år og oppover, eller yngre barn sammen med en voksen.

GyroXtreme – kun kl. 14.00–15.00

Lyst til å bli astronaut? GyroXtreme er en astronautsimulator som skal simulere din ferd opp mot stratosfæren (eller kanskje heller ned igjen fra termosfæren?). GyroXtreme gjenspeiler astronauttreningen på de første Apollo-programmene og der gjestene får kjenne på hvilke voldsomme g-krefter som kan finne sted i en rakettoppskytning, samtidig som de får en koordinasjonsoppgave i form av en barneleke som straks blir vanskeligere når verden snus i alle retninger og med høy fart. Høydekrav 140 cm.

Vindmølle verksted

Kreative verksteder

Perling av armbånd
Her kan familien kose seg sammen, og lage flotte smykker av perler i naturmaterialer – gratis.

Vindmølleverksted
Lag din egen proppel til vindmøllen med gjenstander som ligger klare ved stasjonen, og se hvor mye energi den produserer på skjermen. Her er det bare å slippe kreativiteten løs!

Flaskepost

Flaskepost
Lag en "flaskepost" med din oppfordring til hvordan vi i Norge kan bidra med å redde livet i havet – og heng den opp på vår flaskepost-vegg.

Bygg LEGO
Barn og unge inviteres til å bygge LEGO! Vi har både LEGO DOTS og vanlig LEGO – her er det bare fantasien som setter grenser!

Aktiviteter ute

  • Bungee-trampoline (værforbehold pga. sikkerhet)
  • Lån og utleie av sykkel eller elsykkel til bruk på området. Vi har sykler med og uten støttehjul, og egen løype som passer for barn som skal lære seg å sykle.
  • Sykle på Pump Track-bane
  • Prøv vår 500 meter lange testbane på baksiden av bygget, ut mot E6, hvor det er plass til å tråkke på litt.
  • INSPIRIA Trafikkskole med elektriske Teslabiler (med værforbehold)

Informasjon om utlån og leie av utstyr i uteparken finner du her. Hvis du ønsker å besøke uteparken, uten å ha billett til senteret kan du likevel leie sykler, sparkesykler og annet utstyr. Prislisten finner du her.

INSPIRIA Trafikkskole

Denne sommeren er INSPIRIA Trafikkskole tilbake! Her kan barn og unge lære seg trafikkreglene på en morsom og trygg måte og kjøre elektriske Teslabiler. Barna får kjøre sin egen mini Teslabil i ordentlig bytrafikk samtidig som de lærer trafikkregler og hvordan man opptrer i trafikken. 

Hver kjøreundervisning og litt teori vil vare i ca. 35 minutter. Trafikkskolen vil være åpen hver dag fra kl.12:00-16:00, der ny pulje starter opp hver hele time. Det er begrenset antall plasser. Bestill gjerne tid i forkant av besøket deres til vitensenteret for å sikre dere plass!

OBS: Værforbehold. Tesla-bilene kan ikke kjøre i regnvær eller ved store vannpytter i veibanen.

Les mer om INSPIRIA Trafikkskole her!

Lån sykkel eller prøv elsykkel

Sykkelparken vår har en rå Pump Track, og flere fine løyper som passer for barn som skal lære seg å sykle. Enkelte av syklene til utlån har til og med støttehjul. På INSPIRIA er det en 500 meter lang testbane på baksiden av bygget, ut mot E6, hvor det er plass til å tråkke på litt. Lån av sykler er inkludert i inngangsbilletten. Les mer om uteparken her >>

Bungee-trampoline

Sommerens høydepunkt utendørs på INSPIRIA er at den svært populære Bungee-trampolinen endelig er tilbake! Her kan du ta trampolinehopping til nye høyder, trygt fastspent til en hoppestrikk. Ved stor pågang, vil hoppetiden være begrenset til 5 minutter per person og maks ti personer per. time. OBS: Værforbehold pga. sikkerhetshensyn.

Lolloandberniequality Skilt Ute

Overnatte i nærheten?

Vår gode nabo Quality Hotel™ Sarpsborg er et av Norges største familiehotell med Superland og Badeland!

Les mer her >>