Marine ressurser og oppgaver
Velkommen til vårt marine ressursbibliotek!
På denne siden samler vi undervisningsopplegg, tilbud og støtteverktøy fra mellomtrinnet til og med videregående skole. Målgruppen er først og fremst lærere som fritt kan bruke dette i sin undervisning ute i felt eller på skolen. Elevoppgavene er derimot skrevet direkte til elevene for enklere bruk.
Vi tar gjerne imot innspill til oppleggene og vil utvikle nye tilbud løpende i årene fremover.
Klikk deg gjennom våre alternativer for å lære mer om hvordan du kan bruke våre verktøy og gjennomføre spennende undervisning om livet i havet.
Kontakt oss
Har du spørsmål eller innspill til det vi har laget kan det meldes våre nøkkelpersoner på det marine:
Fagansvarlig Edith Akerø:
edith.akero@inspiria.no
Formidler Tonje Hornnæs:
tonje.hornnas@inspiria.no
Formidler Kirsti Eikenes:
kirsti.eikenes@inspiria.no
Ferdige feltkurs
Utforskning og dokumentasjon av artsmangfold er nedfelt i kompetansemålene, og en engasjerende og morsom måte både å undervise og lære på. Terskelen kan virke høy hvis man ikke har mye erfaring med dette fra før, derfor har vi laget komplett veileder med for- og etterarbeid for feltkurs i fjæra.
Veileder feltkurs i fjæra
Trinn: Mellomtrinn til ungdomsskolen – fleksibelt!
Hvordan gjennomføre et feltkurs i nærområdet? Denne veilederen gir deg alt du trenger å vite for å ta med deg klassen din ut og utforske nærområdet ditt. Den inneholder praktiske tips om forberedelser og nødvendig utstyr. Du kan følge veilederen i sin helhet, eller bruke den som inspirasjon og tilpasse til dine behov.
Innsikt Oslofjord - data fra skoletokt
Trinn: VG1-3
På skoletoktene i Oslofjorden samles det inn data fra det elevene identifiserer i trålposene. Samtidig registreres store mengder data fra avanserte instrumenter ombord på INSPIRIAs undervisningsbåter.
Enkeltoppgaver til bruk på skolen
Mange ønsker å forsterke læringsutbyttet innen det marine. Enten som et supplement til skolens læremidler eller som et etterarbeid eller fordypningsarbeid etter et feltkurs. Vi har samlet noen oppgaver som passer for ulike trinn. Selv om de er laget med tanke på spesifikke trinn, kan lærere fritt tilpasse og bruke dem etter behov i sin klasse.
Lag rapport
Etter at elevene har vært på tokt eller i fjæra anbefaler vi at alle elever leverer en rapport, enten skriftlig eller som videorapport. Her finner du veiledning og tips til hvordan gi elevene oppgave med å skrive en naturvitenskapelig rapport.
Bli en folkeforsker - registrer funn
Havforskningsinstituttet har utviklet en løsning for folkeforskning; Dugnad for havet. Her kan klassen registrere artene de fant på ekskursjonen, se andres funn, og øve seg på registering som testbrukere.
Oslofjordens utfordringer
Oslofjorden er i en kritisk tilstand. Torsken er f.eks. nesten helt borte hovedsakelig grunnet overfiske, og nye uønskede arter presser seg frem på grunn av klimaendringene. Hva kan vi gjøre?
Regjeringen laget en handlingsplan for Oslofjorden, som nå er på vei til å bli satt ut i livet. Dere skal vurdere denne planen. I dette opplegget se vi på myndighetenes plan om Oslofjorden. Lær mer fakta, forvaltning og politikk.
Næringssalter
Næringssalter er en stor utfordring i alle havområder, også i Oslofjorden. Her skal vi se nærmere på denne problemstillingen og arbeide med datasett fra Havforskningsinstituttet.
Modell av havstrømmer
Hva ville skjedd om man slapp ut mange små plastbiter i Drammenselva og Glomma? Filmen i denne oppgaven viser tydelig hvordan strømmen beveger seg på overflaten.
Her finner du en modell av havstrømmer, samt veiledning og tips til bruk i undervisningen.
Digital fremstilling av Oslofjorden
I prosjektet Frisk Oslofjord er veldig mye nye data samlet inn og tolkningen har gitt ny innsikt i tilstanden. Kongsberg Discovery har laget en flott visualiseringsløsning der mye av dataene er lagt ut og nye tilkommer etter hvert. Dette til fri bruk for skolene her på nettsidene. PS: Løsningen krever god internettforbindelse.
INSPIRIAs marine undervisningstilbud
INSPIRIA science center har et bredt spekter av undervisningsopplegg innen det marine og nye opplegg utvikles kontinuerlig. Vi har tilbud fra barnehagenivå til avanserte to dagers feltkurs for videregående skole.
Vi disponerer to båter spekket med utstyr for å gjøre opplevelsen lærerik og minnerik. Tilbakemeldingene er gode, og det taler vel for seg at de fleste kommer med klassene sine år etter år. Vi har dispensasjon fra trålingsbestemmelsene og derfor lov til å ta opp bunndyr for å lære barn og unge om Oslofjorden. Gjennom denne metoden får elevene en unik nærkontakt med det som lever på bunnen. Intet er så lærerikt som å ta på det som lever nede på 20 meter.
Vi jobber kontinuerlig med å få tilbudene våre finansiert og delvis sponset, for å holde prisene så lave som mulig. Ta kontakt for en prat om våre marine tilbud, så ser vi hva vi kan få til. for dere!
Kontaktperson for booking av marine tilbud:
Cathrine Hulleberg, INSPIRIA
Telefon: (+47) 69 13 93 10
Mobil: (+47) 46 95 10 16
E-post: cathrine.hulleberg@inspiria.no