Dypdykk – temautstilling om livet under vann!
Bli med på Dypdykk – en utstilling som gir deg en unik mulighet til å utforske havets verden og lære om hva vi kan gjøre for å bevare det for fremtiden.
Opplev en verden under vann – utforsk havets hemmeligheter og vakre skatter i utstillingen Dypdykk. I utstillingen kan du dykke ned i denne spennende verdenen og lære mer om hva som gjør havet så viktig for oss mennesker, hva vi bruker det til og hva som truer det.
Ta med deg familien og bli med på en spennende reise gjennom havets dyp. Opplev det vakre mangfoldet av dyreliv, lær om de utfordringene som truer havet og hva vi kan gjøre for å bevare dette viktige økosystemet.
Utstillingen Dypdykk er muliggjort takket være vår hovedsponsor Equinor – Morgendagens helter:
Hva kan du oppleve?
Vi ønsker å gi våre besøkende en følelse av å være under vann, samtidig som man får kunnskapspåfyll og økt nysgjerrighet. Dypdykk inneholder flere stasjoner som både er spektakulære, varierte og morsomme.
På INSPIRIA kan du tegne fisker og se dem svømme rundt i et stort digitalt akvarium. Her kan man velge mellom flere arter, og tegne den i hvilke farger man ønsker. Scan så fisketegningen din i maskinen vår, og se den svømme rundt blant andre fisker. Hvis du tørr kan du også ta på fisken for å se hva som skjer!
Husker du det gamle fiskespillet man spilte da man var yngre? I temautstillinger vår har vi et lignende fiskespill, bare mye mye større! Fang så mange fisk du greier med fiskestangen, og sjekk med vår datamaskin om fisken kan fanges på ekte her i Norge.
I Oslofjorden finnes det alt for mye mikroplast som skader naturen og livet i havet. I vår mikroplastfanger skal du prøve å fange så mye plastballer som mulig, men det er ikke så enkelt som det høres ut som. I plastfangeren er det er stor vindblåser som gjør det krevende å få tak i ballene.
I vortex-tunnelen får man en følelse av å gå under vann mens alt rundt deg er i bevegelse. Hvis du blir lett sjøsyk er ikke dette noe for deg.
Dypdykk har også en stor LEGO-avdeling der man kan bygge mye rart med undervannstema. Her er det bare kreativiteten som setter grenser. Vi har også en stor LEGO-vegg som kan pyntes av våre besøkende.
I tillegg inneholder Dypdykk morsomme selfie-studioer, digitale spill og quizer, informasjonsskjermer, kranspill og installasjonen "Min mening" som gir besøkende muligheten til å gi sin mening om hvordan vi kan redde Oslofjorden.
Forestillinger:
Science show
Bli med på en reise ned i dypet der eksperimenter og læring går hånd i hånd, og bli bedre kjent med de mystiske monstrene som lever der. Vi skal reise fra havoverflaten til de mørke og ukjente havdypene. Showet passer best for de over 4 år.
Planetariereise - "Dypdykk i universet"
Vi viser vår populære planetariumsreise "Dypdykk i universet", som tar med deg med på en spektakulær reise i verdensrommet! En aktivitetsvert forteller om planeter, stjerner, solsystemet, stjernehimmelen, galakser og mye mye mer, mens du sitter ned i kinostolen og kikker opp. Varighet ca. 15–20 min.
Kreative verksteder:
Perling av smykker
Her kan familien kose seg sammen, og lage flotte smykker av perler i miljøvennlige glassperler – Inkl. i billettprisen.
Flaskepost
Lag en "flaskepost" med din oppfordring til hvordan vi kan bidra med å redde livet i havet – og heng den opp på vår flaskepost-vegg.
Vindmølleverksted
Lag din egen proppel til vindmøllen med gjenstander som ligger klare ved stasjonen, og se hvor mye energi den produserer på skjermen. Her er det bare å slippe kreativiteten løs!
Hvem passer det for?
Dypdykk skal i utgangspunktet passe for alle aldre, og vi legger opp til at det skal være noe spennende å oppleve for hele familien. Spesielt skolebarn opp til ungdomsskolealder og store barnehagebarn setter pris på et besøk til INSPIRIA.
Hvor holder INSPIRIA til?
INSPIRIA science center, Bjørnstadveien 16, 1712 Grålum. Vitensenteret i Sarpsborg ligger kun en times kjøretur sør for Oslo!
Dypdykk er forankret i FNs bærekraftsmål nr. 14 om å bevare og beskytte livet i havet. Gjennom utstillingen kan du få en innsikt i de delmålene som er satt for å sikre at verdenshavene fortsetter å fungere som en viktig ressurs for menneskeheten.