DSC02369

09.04.2025

Nærmere 1.000 elever på Østfolds største jobbintervju

Onsdag 9. april ble INSPIRIA science center fylt til randen av forventningsfulle elever og bedrifter, da Østfolds største jobbintervju gikk av stabelen. Arrangementet, i regi av Østfold fylkeskommune, samlet nærmere 1.000 elever og over 80 lærebedrifter fra hele fylket til en dag med speedintervjuer, karriereprat og fremtidshåp.

Lærlinger og lærebedrifter fra en rekke bransjer møttes ansikt til ansikt for korte, intensive intervjurunder, med ett felles mål: Å sikre elevene en læreplass.

– Dette er en fantastisk mulighet for ungdom i Østfold til å møte potensielle arbeidsgivere, stille spørsmål og kanskje sikre seg en læreplass, sier Katrine Gustavsen, læreplassjeger i Østfold fylkeskommune.

Stort behov for fagarbeidere

Marcus fra Borg videregående skole i Sarpsborg hadde tatt turen til vitensenteret for å bli bedre kjent med arbeidsmarkedet i regionen sin. Han synes det var mye spennende å høre, og har funnet en vei kan kan tenke seg videre.

– Jeg går på Elektrolinja i dag, og har et mål om å bli heismontør når jeg skal ut i arbeidslivet. Jeg håper jeg kan få meg en lærlingplass innenfor dette. Det er også veldig spennende å møte og bli kjent med nye bransjer og bedrifter, forteller han.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) vil Norge mangle nærmere 100.000 fagarbeidere innen 2035. Det gjør slike arrangementer ekstra viktig, både for ungdommene som søker fremtiden sin, og for bedriftene som er avhengige av faglært arbeidskraft.

Heldigvis peker pilene i riktig retning. Søkertallene til yrkesfag er nå høyere enn til studieforberedende utdanningsprogrammer. Det gir håp for både næringslivet og kommende generasjoner fagarbeidere.

Framtidstro for ungdom

INSPIRIA og prosjektet Framtidstro holdt foredrag for elevene om hvordan elevene kunne gå ut i lærlingtiden og gjøre dette møtet arbeidslivet positivt for både eleven og bedriften. Prosjektet handler nemlig om å gi ungdom en sterkere tro på egen fremtid i et bærekraftig arbeidsliv.

– Prosjektet skal jobbe for at unge tror på seg selv i et framtidig arbeidsliv og at viktige påvirkere rundt eleven, som foreldre, skole og arbeidsliv, får økt kunnskap om hvordan de kan bidra til å styrke denne framtidstroen. Det er derfor veldig gøy at vi har fått samlet så mange elever og bedrifter her på INSPIRIA i dag, smiler Marlene Mothes, prosjektleder for Framtidstro.

Mothes er glad for at bedrifter tilrettelegger slik at ungdom får et positivt møte med arbeidslivet fra starten av.

– Mange bedrifter har med tiden fått en økt bevissthet rundt det å møte ungdom som skal bli en del av fremtidens arbeidsliv på en god måte. At vi sammen tar grep for å sikre at ungdommene får, og tror på, sin egen plass i arbeidslivet er et viktig arbeid for å forhindre at unge mennesker havner i utenforskap, påpeker Mothes.

Les mer om Framtidstro her

Gjennom opplevelser og kunnskap om framtidens bærekraftige utdanning, yrker og bransjer, skal prosjektet bidra til at ungdom i regionene Fyrbodal i Sverige og Østfold får økt innsikt, og ikke minst motivasjon.

Framtidstro er finansiert av Interreg Sverige-Norge: