HYKE Åpning 2024 12

18.04.2024

Åpnet ny elektrisk byferge i Fredrikstad og sykkeltilbud for arbeidende på Øra

Onsdag formiddag var det offisiell åpning av fergeruten mellom Bekkhus og Vaterland med den nye el-fergen HYKE. Sammen med Bypakke Nedre Glomma skal INSPIRIA science center tilby gratis sykkelutlån til 50 deltakere som ønsker å kombinere ferge og sykkel til jobb på Øra og omegn.

– Vi ønsker å endre folks reisevaner til det positive. Her ser vi hva som kan skje når det private og offentlige går sammen for å finne gode ideer. Dette er byutvikling, innovasjon, folkehelse og klima og miljø pakket sammen til et prosjekt for fremtiden. Gratulerer med dagen til Fredrikstad kommune og alle involverte, fortalte daglig leder i Bypakke Nedre Glomma, Jostein Haug.

I formiddagssolen på Bekkhus i Fredrikstad hadde nærmere 100 personer møtt opp for å få med seg åpningen av den nye el-fergen og sykkeltilbudet som følger med. I perioden som kommer skal INSPIRIA science center rekruttere 50 deltagere som skal prøve den nye fergen og gratis lånesykkel som et reisealternativ til jobb.

Pilotprosjektet skal se nærmere på om en kombinasjonsreise kan være en mulig reisevei for arbeidende på Øra og området rundt. Målet er å se om et slikt tilrettelagt tilbud kan være med å redusere biltrafikken i Fredrikstad sentrum.

– Vi har vært heldige som har fått lov til å supplere med sykkeltilbud til dette prosjektet. For alle som ønsker en mer praktisk reisevei er dette midt i blinken. Vi tror dette kan være starten på noe kjempespennende, fortalte Geir Endregaard, administrerende direktør på vitensenteret i Sarpsborg.

Les mer om sykkeltilbudet på Vaterland her!

Entrepenøren Bård Eker er mannen bak den helelektriske fergen Hyke, kalt Hyke Shuttle 0001. Byfergen skal kjøre mellom Bekkhus og Vaterland fra tidlig morgen til sent ettermiddag fra mandag til lørdag. Under åpningen fikk alle samarbeidspartnere, sentrale politikere og media være med på den første turen, før det ble åpent for publikum kort tid senere.

– Dette er en merkedag for alle vi som jobber i HYKE. Det å sette et produkt i virke er alltid like spennende. Jeg har selv vokst opp med å bruke mye ferge, og dette er både et mer miljøvennlig og økonomisk reisealternativ, smilte Bård Eker.

Ordfører i Fredrikstad, Arne Sekkelsten, var også til stede under åpningen. Han var stolt over det samarbeidspartnerne har fått til med ny fergestrekning og sykkeltilbud.

– Dette setter Fredrikstad kommune på kartet som havneby. Masse lykke til med prosjektet, og takk for bidraget til lokalsamfunnet vårt, påpekte ordføreren.