El-fergen HYKE og sykkelutlån i Vaterland

For å skape nye reisevaner må vi teste nye alternativer som passer for folk flest! I dette tremåneders pilotprosjektet skal Bypakke Nedre Glomma og INSPIRIA science center gi 50 deltakere muligheten til å låne sin egen sykkel fra fergeleiet på Vaterland, for enklere å komme seg til jobb i området Øra og omegn.

Bypakke Nedre Glomma og INSPIRIA science center ønsker å teste et slikt tilbud i forbindelse med åpningen av den nye fergestrekningen mellom Vaterland og Bekkhus i Fredrikstad. Planlagt testperiode vil foregå fra 18. april til og med august.

Mål og hensikt

I dette tremåneders pilotprosjektet skal Bypakke Nedre Glomma og INSPIRIA science center gi 50 deltakere muligheten til å låne sin egen sykkel fra fergeleiet på Vaterland, for enklere å komme seg til jobb i området Øra og omegn. Målet er å se om slikt tilrettelagt tilbud kan få flere til å redusere sin bilbruk til/fra jobb.

Hver deltager får disponere en egen sykkel på Vaterland-siden, og kan bruke den til/ fra fergested og til stedet man arbeider. Vi søker derfor helst personer som har litt avstand til arbeidsstedet fra fergen der en sykkel kan bidra positivt til å velge dette som løsning.

Om man tar bil og parkerer på Kråkerøy-siden, eller går til fergeleiet, samkjører, tar buss eller annet er opp til hver enkelt. Men alle i testen får låne egen sykkel som disponeres på Øra-siden. Det er lov å bruke sykkelen rundt på Øra, turer til byen eller av og til helt hjem, men ikke som hovedløsning.

50 personer får være med på testen

Dette er en begrenset test både i tid og antall, men vi har kjøpt inn 50 sykler, både dame og herremodeller. Hver deltager får låne sin egen sykkel med egen kodelås, og INSPIRIA bistår med innstilling av setehøyden og ander justeringer hvis det trengs. Sykkelstativ med tak plasseres ved fergeleiet. Vi har også tilgjengelig servicepersonell dersom noe skjer med sykkelen.

Alle som ønsker å være med må fylle inn søknadsskjemaet nedenfor.

Vi velger ut fra innkomne søknader slik at vi får variasjon i arbeidsted, avstand til fergeleiet, motivasjon osv. for å få mest ut av testen.

Eneste forpliktelsen til alle som deltar er at de må bruke løsningen med ferge/sykkel minst halvparten av  perioden (gjerne mer), og må svare på et kortfattet spørreskjema før og et nytt etter testen er ferdig. Syklene er forsikret, og en enkel låneavtale signeres i forkant.

Om fergen

Våren 2024 skal den elektriske byfergen Hyke settes i drift mellom fergeleiet Bekkhus på Kråkerøy og Vaterland ved Gamlebyen i Fredrikstad. Fergen skal brukes for persontransport, og vil være bemannet med én kaptein som tar ansvar for manøvrering av fartøyet og dens passasjerer. Fredrikstad blir testarena for «pilotfergen».

Høres dette interessant ut?

Fergeavganger

Mandag – fredag: kl. 06.00-17.30
Avgang fra Bekkhus hvert 15. minutt: 00 - 15 - 30 - 45 minutter over hel time. Retur fra Vaterland to minutter senere. Siste avgang fra Vaterland kl. 17.32.
Lørdag – søndag: kl. 09.00-16.00
Avgang fra Bekkhus hvert 15. minutt: 00 - 15 - 30 - 45 minutter over hel time. Retur fra Vaterland to minutter senere. Siste avgang fra Vaterland kl. 16.02.

Samarbeidspartner

El-fergen HYKE

Foto: Mikkel Becker-Aakervik

Spørsmål?

Generelle henvendelser kan rettes til Emilia Randgaard
Tlf: 476 41 005
E-post: emilia.randgaard@inspiria.no

Trenger du hjelp med sykkelen, ta kontakt med Lars Trætteberg
Tlf: 913 48 076
Spørsmål om el-fergen HYKE, ta kontakt med Runar Helgesen
Tlf: 924 96 070
E-post: run.hel@fredrikstad.kommune.no