Smart fiske
Hvert år mistes det store deler av fiskeutstyr fra fritidsbåter i Oslofjorden. Smart fiske er et prosjekt som skal jobbe for holdning- og adferdsendring i befolkningen slik at det blir mindre spøkelsesfiske og forsøpling i fjorden.
Bakgrunn
Hvert år går et betydelig antall fiskeredskaper tapt fra fritidsfiskere, selv om nøyaktige tall mangler. Undersøkelser antyder at omfanget er stort, med mange tusen tapte redskaper årlig i Oslofjorden. Det dreier seg hovedsakelig om teiner, ruser, garn og liner som ofte brukes fra båt. Tapet av slike redskaper fører til betydelig marin forsøpling, inkludert spredning av mikroplast. Materialene som benyttes i mange av redskapene brytes svært langsomt ned og kan derfor bidra til såkalt spøkelsesfiske i mange år.
Tiltak som kampanjer der dykkere henter opp tapte redskaper er positive, men tilførselen av nye redskaper ser ut til å være på nivå med antallet som mistes hvert år. Når det gjelder yrkesfiskere, er tapet av redskaper betydelig lavere, takket være bedre kunnskap, dyrere utstyr som man ønsker å unngå å miste, og tettere oppfølging fra fiskerimyndighetene