Grensen smaker

Kompetanse, kapasitet og kjøpekraft for bærekraftige måltider i Värmland og Østfold.

Prosjektets hovedmål

Prosjektet har som mål å styrke både produksjonen og etterspørselen etter lokal mat, basert på innsikter fra et tidligere forprosjekt. Gjennom å bevare og videreutvikle lokalprodusert mat, støttet av økt etterspørsel gjennom offentlige anskaffelser, skal prosjektet gi produsenter og kunder muligheten til å bidra til en bærekraftig fremtid for lokal mat- og drikkeproduksjon.

Initiativet legger til rette for grenseoverskridende samarbeid der produsenter og kunder møtes for å dele erfaringer, få inspirasjon, tilegne seg ny kunnskap og tilgang til praktiske verktøy. Målet er å øke bevisstheten og interessen for bærekraftig mat blant ulike målgrupper, som innkjøpere, forbrukere, arbeidskraft og investorer.

Gjennom dette arbeidet skal prosjektet bygge opp kompetanse, kapasitet og kjøpekraft for bærekraftig mat på begge sider av grensen. Dette vil gi produsentene mulighet til å vokse og bidra til en høyere grad av selvforsyning i både Sverige og Norge.

Kort om prosjektet

Prosjekteier
Nifa driver sammen med INSPIRIA Science Center det grenseløse Interreg-prosjektet «Grensens Smaker – kompetanse, kapasitet og kjøpekraft for bærekraftige måltider i Värmland og Østfold». Prosjektet finansieres av Interreg Sverige-Norge.

INSPIRIA Science Center er prosjektleder på norsk side. Guldkorn og Østfold fylkeskommune er med som ressurs i prosjektledelsen, og er sammen med Visit Østfold aktive samarbeidspartnere i prosjektet. På svensk side er det Nifa, en bransjeforening som består av en rekke medlemsbedrifter som forenes rundt ideen om å utvikle mat- og drikkeproduksjon i Värmland, som leder prosjektet.

Prosjektperiode
1. mai 2024 – 30. april 2027

Målgruppe
Matprodusenter, offentlige kunder i storkjøkken og forbrukere.

Forventet resultat

  • Nye samarbeid har blitt etablert mellom produsenter og offentlige innkjøpere av matvarer
  • Økt kompetanse hos forbrukere om viktigheten av kortreist mat
  • Økt kompetanse hos bedrifter om for eksempel anskaffelser, import/eksport/toll
  • Nye nettverk og møteplasser har blitt opprettet
  • Konseptet «Bærekraftige måltider» når ut til skolene
  • Økt besøkstall til gårder, gårdsbutikker og restauranter

 

Samarbeidspartnere

Prosjektet har en rekke partnere og næringsaktører i regionen som bidrar inn med viktig kompetanse.

Ønsker du mer informasjon om prosjektet?

Prosjektleder: Lise Borgen-Johansen
E-post:
lise.borgen-johansen@inspiria.no
Telefon:
476 37 644

Interreg prosjekt:

Prosjektet Grensen smaker finansieres av Interreg Sverige Norge.
– Et grenseløst samarbeid mellom Sverige og Norge.