Stor Sykkel

19.06.2019

Sykleglede og sykkelanlegg

INSPIRIA ønsker å spre sykleglede til liten og stor i samarbeid med Bypakke Nedre Glomma, Østfold Fylkeskommune og Sarpsborg kommune. I tillegg er vitensenterets nye elsykkelsatsning nå del av Smart City Sarpsborg.

-Som en del av vår store sykkelsatsning utvides vårt utendørsanlegg med nye løsninger for testing av elsykkel og vi har fått midler til å arrangere sykleglede-dager, kursing av elsyklister og ikke minst mulighet for test av EL-sykler hver dag fra april til oktober, sier INSPIRIAs administrerende direktør, Geir Endregard. Målsetningen er å gjøre Nedre Glomma til landets ledende EL-sykkelområde.
- Til neste år skal vi også bidra til den nasjonale sykkelkonferansen i mai/juni sammen med Østfold fylkeskommune, Fredrikstad og Sarpsborg kommune. Og det gleder vi oss veldig til, legger direktøren til med et stort smil.

Første sykleglededag 18. juni
Den første Sykleglede-dagen ble arrangert søndag 18. juni med fullspekket program, både ute og inne på INSPIRIA. Og flere sykleglededager vil det bli fremover.

-Vi ønsker å spre sykleglede til liten og stor, der de kan prøve sykler i alle varianter, sier Endregard, med og uten motor. Vi oppfordrer til å prøve elsykler, BMX i den kule Pump Track-banen vår, fatbike eller enhjuling i sykkelbanen, løpesykkel eller trehjulsykkel for de minste, teste sykkelferdigheter i en ferdighetsløype eller bli med på sykle-saktest-konkurransen. Gjestene kan ta med sin egen sykkel eller låne av oss.

På Sykleglededagen hadde syklister fra Gressvik BMX-klubb oppvisning i Pump Track-banen, og aktive syklister fra Sarpsborg sykleklubb var tilstede på stand for å spre sykleglede.

-Kanskje noen av våre gjester ønsker å melde seg inn i sin lokale sykleklubb etter denne dagen, undrer Endregard, enten BMX, terrengsykkel eller landeveisklubb? Eller velger bort bil nummer to og kjøper en elsykkel med lastemulighet i stedet? Da har vi nådd en av målene våre med dette, fortsetter Endregard ivrig, sammen med Bypakke Nedre Glomma, Østfold fylkeskommune, Sarpsborg kommune og ikke minst Smart City Sarpsborg!

INSPIRIAs egen entertainer PK sørger for musikk og moro i kjent stil som konferansier, og de nye grillene i parken fyres opp for pølsegrilling.

Prøv elsykkel på INSPIRIA
Alle over 16 år kan teste elsykkel på vitensenteret, uten å betale inngangspenger. Hver dag fra april til oktober kan den som ønsker teste sykkel med motor, inkludert helger og ferier (unntatt 1. og 17. mai samt Kristi Himmelfartsdag, da er vitensenteret stengt). En gruppe på fem ansatte og to dedikerte elsykkelverter er lært opp i de ulike modellene og vil gi en god og uavhengig veiledning. De som ønsker dette kan ta kontakt med vitensenteret for booking av tid på hverdager (sykleglede@inspiria.no) eller komme innom hver helg og ferie kl. 12-15.

Ny løype på 500m for el-sykler
- Elsyklene kan testes i sykkelbanene, men vi ønsker også å kunne tilby mulighet for mer fart og litt bakke, sier Endregard. I tillegg kan det være mange syklende barn i sykkelanlegget i helger og ferier.

Vitensenteret bygger derfor nå om på parkeringsplassen for å frigjøre til nye løyper dedikert til elsykler samt en lengre løype på hele 500m, som vil gå parallelt med E6, inkludert svinger og bakke slik at man kan få testet elsyklene ordentlig.

Test elsykkel i nærmiljøet
Inntil løypen dedikert for elsykler står klar, har INSPIRIA laget tre ulike løyper i nærmiljøet. Her tar de ansatte med folk på tur slik at de får testet ut hvordan elsyklene fungerer på grus, opp fortauskant eller bratte bakker. Det er også blitt laget kart for løypene slik at de som ønsker en tur på egenhånd kan gjøre dette.

Ladestasjoner for elsykler
Det vil også bli etablert en egen løsning for ladning av elsykler (gratis) for vitensenterets gjester. Ladestasjonen vil bestå av ca. 10 ladepunkter i første omgang, drevet med solceller og vindkraft der strømmen lagres via brukte elbil batteri. Dette vil også bli brukt i et skoleprogram om fornybar energi.

Bakgrunn
I september 2016 ble INSPIRIAs aktivitetspark offisielt åpnet. Her er det sykkelopplæring for alle mellom 0-100, matte, fysikk, kjemi, helse og astronomi kombinert med fysisk aktivitet og frisk luft! Lek og læring på ett, to eller fire hjul. Parken kan brukes av alle - de som besøker vitensenteret, skoleklasser og andre i og utenfor åpningstid.

-INSPIRIA science center er et unikt virkemiddel for å nå barn og unge spesielt, samt næringsliv og befolkningen, legger Endregard engasjert til. Akkurat det vi trenger for å spre sykkelglede, noe som gir unik mulighet for en storstilt elsykkelsatsning!

INSPIRIA har som eneste vitensenter i landet en fast avtale med kommunen i hele fylket og har derfor besøk av alle elever fra 2., 4., 6. og 9. trinn hvert år fra hele fylket. I tillegg besøker alle elever på vg1, og mange realfagklasser fra vg 2 og 3, vitensenteret hvert år. Det gir særdeles god mulighet til å jobbe med kunnskap og holdninger ovenfor barn og unge systematisk som supplerende og forsterkende til det som skjer på skolene og andre steder.