Eirik Mathias Science Show 16 9

24.06.2022

Eirik-Mathias (21) og Ole Josef (20) står bak årets sommerprogram

De ferske «opplevelseskoordinatorene» til Inspiria lokker med nye dino-aktiviteter – og et gjensyn med både Bungee-trampolinen og astronaut-simulatoren GyroExtreme!

Flesteparten av aktivitetene og showene du kan oppleve på INSPIRIA science center denne sommeren er bestemt av Ole Josef Pinaas (20) og Erik-Mathias Bjørnø Rummelhoff (21). Duoen har flere års erfaring som verter og vaktledere, men i år har de fått mye større ansvar:

– Vi valgte å gi to av de unge vaktlederne våre mer ansvar for publikumstilbudet til Inspiria i år. Eirik-Mathias og Ole Josef kjenner veldig godt til hva vi har gjort før, og har garantert hatt noen tanker om å gjøre enkelte ting litt annerledes. Nå gleder jeg meg over å se at de har satt sammen et program der vi både tester ut en del nytt, men også henter tilbake et par publikumsfavoritter fra tidligere år, sier administrerende direktør Geir Endregard fra INSPIRIA science center.

Opplevelseskoordinator Ole Josef forteller at de særlig har prioritert aktiviteter som egner seg for litt større barn når de har planlagt årets sommerprogram:

– 6-7-åringer elsker jo å være her på Inspiria. For 12-13-åringer var det kanskje litt mer å gjøre her for noen år tilbake, men nå kommer endelig Bungee-en tilbake – og GyroExtreme, sier han.

– I tillegg er både Dino-lab og guidet tur blant dinosaurene noe som passer godt for større barn. Og ikke minst koderommet, legger Ole Josef til.

Nærkontakt med kjøttetere

Blant nyhetene i sommerprogrammet finner vi en «guidet tur» i det som er Norges største dinosaurutstilling – med hele 20 animatroniske dinosaurmodeller i full størrelse. Ole Josef og Eirik-Mathias ønsket å forsterke følelsen av at du besøker noe som ligner de første minuttene av den originale Jurassic Park-filmen, ved å ta med grupper på guidede turer. Her vil en aktivitetsvert fortelle med innlevelse om hvordan disse forhistoriske skapningene levde for millioner av år siden.

– Alle vertene har deltatt på guide-kurs, og der lærte vi masse. Ingen av oss er proffe skuespillere akkurat, men jeg tror dette kan bli en spennende, morsom og lærerik opplevelse for de som blir med, sier Ole Josef.

I den andre dinosaurrelaterte aktiviteten, Dino-lab, skal du kikke på et fossil i et mikroskop og prøve å finne ut hva det er, hvor gammelt det er og andre detaljer. Dette blir ellers den siste sommeren med dinosaurutstilling på Inspiria. Dinosaurene skal videre til Finland senere i år.

Science Show, kulekino og koderom

Visningen i planetariet – eller kulekinoen – er utvidet og justert litt før sommeren, og varer nå i ca. 15-20 minutter. Her kan du sitte ned og se opp mot stjernene og fjerne galakser, mens en vert forteller om ulike fenomener i universet. I Equinor Koderom kan du lære enkel koding og styre roboter og robot-biler.

For opplevelseskoordinator Eirik-Mathias er det imidlertid Science Show som er høydepunktet. Han og Ole Josef har laget et helt nytt show med værfenomener i sentrum.

– Showet er fullt av høye smell, damp, røyk og sprut. Alt i fysikkens navn som kan forklare forskjellige typer værfenomener på en gøyal måte. Vi nordmenn liker visstnok å snakke om været, og her er det masse «fun facts» å plukke opp for store og små, sier Eirik-Mathias.

Strikkhopptrampoline

En av sommerens mest populære utendørstilbud på Inspiria kommer til å bli Bungee-trampolinen. Her blir du festet trygt fast med inntil åtte strikker på hver side, men den store trampolinen gjør at du kan hoppe skyhøyt.

– Trampolinen var en av de virkelig store publikumsfavorittene for 3-4 år siden. Vi måtte bare få denne tilbake i sommer, selv om det krever at vi må ha en vert til stede hele tiden på denne stasjonen som ikke får hjulpet til med noe annet. Men det er definitivt verdt det, avslutter Ole Josef med et stort glis.