Shutterstock 1455633809

31.01.2024

Samkjøringskampanje førte til betydelig mindre biltrafikk på flere videregående skoler

I hele høst har INSPIRIA science center og tidligere Viken fylkeskommune gjennomført et samkjøringsprosjekt som skulle få elever og ansatte på fem videregående skoler til å kjøre mindre bil til skolene. Nå er kampanjen over, og tallene fra perioden er svært positive.

Siden starten av september 2023 har Askim VGS, Malakoff VGS, Jessheim VGS, Eiker VGS og Buskerud VGS deltatt i prosjektet «Grønn mobilitet på videregående skoler i Viken». 

Resultatene fra perioden er positive, og til sammen har over 400 bilturer blitt spart som følge av at deltakerne har samkjørt eller valgt andre transportmidler. Det har også spart oss for 3,8 tonn med CO2-utslipp, og tilsvarer at en person hadde latt være å bruke bilen sin i to år.

Som en intern konkurranse har det også blitt kåret «Beste skole», og en hederspris blir gitt til beste syklist, samkjører, fotgjenger og bruker av kollektivtilbudet.

– Dette har vært et interessant prosjekt å jobbe med, og viser at mange er villige til å endre på reisevanene sine hvis det virkelig blir tilrettelagt for det. Det er et veldig godt utgangspunkt, og tallene fra kampanjen er veldig bra. Jeg må takke alle lærere og elever som har vært positivt innstilt til dette, også håper jeg at de holder på de gode reisevanene de har opparbeidet seg i kampanjeperioden, forteller fagkoordinator på INSPIRIA science center, Kamyar Ahmadi.

I månedene kampanjen har pågått har INSPIRIA science center besøkt skolene for å gjennomføre konkurranser, aktiviteter og et undervisningsopplegg for elevene på VG2 for å motivere til mindre bilkjøring. Undervisningsopplegget foregikk i skolegården, og handlet om reisevaner, samkjøring, trafikksikkerhet med elsparkesykkel og en ferdighetsløype som elevene får prøve.

I tillegg kunne skoleansatte delta på kampanjen «Grønnere sammen». Her ble det lagt ekstra fokus på samkjøring, og for alle som deltok var det også tilgang på elsykler og elsparkesykler som kunne brukes til og fra skolen. 

Et virkemiddel for å få flere til å samkjøre var å gi økonomisk støtte til deltakerne. Sjåføren fikk 1 krone for hver kilometer man hadde en kollega som passasjer. Hvis flere passasjerer satt på vil satsen øke med 50 øre per person. Passasjerer fikk også 1 krone i støtte per kilometer.

Les mer: Nytt prosjekt skal motivere VGS-elever og ansatte til å reise mer miljøvennlig