James Webb

26.09.2017

NASA til INSPIRIA 16. oktober

NASA er på turné i Norge og vi har vært så ­heldige at de kommer til INSPIRIA ­science ­center mandag den 16. oktober. De skal vise filmen "Into the Unknown" og fortelle oss om det spektakulære romteleskopet James Webb! Vi har ­invitert 200 elever fra 10. trinn og videregående skole for å ta del av vår Teleskopdag her på vitensenteret.

Filmen forteller historien om byggingen av NASA’s James Webb romteleskop, som skal være 100 ganger kraftigere enn forgjengeren Hubble romteleskop. James Webb teleskopet skal etter planen bli sendt ut i verdensrommet mot slutten av 2018, og håpet er at teleskopet vil kunne gi svar på mange gamle spørsmål som: Hvordan begynte universet? Hvor kom vi fra? Er vi alene i universet?

"Into the Unknown"er produsert av Northrop Grumman Foundation og viser hvordan James Webb romteleskopet blir konstruert ved Goddard Space Center i Maryland. Teleskopet skal sendes ut i verdensrommet i 2018 og er det største teleskopet som hittil er blitt bygd. Det har tatt hele 20 år før den nå er blitt ferdig!

En gruppe ingeniører og en astrofysiker som har jobbet med romteleskopet er altså på turne for å få ungdom interessert i STEM-fag (Science, Technology, Engineering og Mathematics) og spre interesse for romforskning. Og den 16. oktober kommer disse til vitensenteret INSPIRIA. Elever fra Fredrikstad, Rygge, Horten og Kalnes hentes med buss betalt av Northrop Grumman Foundation, og etter filmvisningen kan elevene stille spørsmål til både NASA og Northrop.

 

We´re opening up a whole new territory of astronomy.
John Mather, Senior Project Scientist for James Webb Space Telescope

 

NASA turnerer flere steder i Norge

I tillegg til at NASA og Northrop kommer til Inspiria, vil de også besøke Oslo (Teknisk Museum tirsdag 17. oktober), Trondheim Vitensenter (onsdag 18. oktober), Norsk Luftfartsmuseum i Bodø (torsdag 19. oktober) og NAROM ved Andøya Space Center (fredag 20. oktober) på tilsvarende måte med filmvisning og mulighet for samtale med teleskop ekspertene.

 

I spørrepanelet:

- Ritva Keski-Kuha, NASA Ingeniør og Deputy Telescope Manager for James Webb
Alberto Conti, Innovation Scientist for James Webb
Carleen Beste, NG Corporate Citizenship Director og Manager NG Foundation

Fakta om James Webb romteleskop

- 20 års utvikling
- 8,7 milliarder USD
- 3 etasjer høy
- 100 ganger sterkere enn Hubble teleskopet
- Kan se en humle fra 240 000 miles
- 18 gullbelagte speil vil samle opp infrarødt lys på tvers av universet

Lyst til å vite mer? Sjekk ut NASAs nettside om James Webb teleskopet.