Hjh Inspiria Web 2

05.09.2023

Fredrikstad og Sarpsborg kommuner er med på HjemJobbHjem-laget

Stadig flere bedrifter i Nedre Glomma ønsker å gjøre grønne og miljøbevisste endringer for sine ansatte. Etter at HjemJobbHjem startet med rabatterte periodebilletter på buss har medlemstallene skutt i været.

Mobilitetsordningen HjemJobbHjem har siden oppstarten i 2019 jobbet målbevisst for at flere ansatte i Fredrikstad og Sarpsborg skal gå, sykle eller reise kollektivt til og fra jobb.

Medlemsbedriftene får en rekke fordeler når man er med i ordningen, og før jul kunne HjemJobbHjem og prosjekteier Bypakke Nedre Glomma presentere et nytt busstilbud der medlemmene kunne busse så mye man ville i Sarpsborg og Fredrikstad for kun 1 krone i måneden.

Over 300 medlemsbedrifter

Daglig leder Jostein Haug i Bypakke Nedre Glomma mener rabattert periodebillett på buss er et tiltak som har gitt hele ordningen et løft.

– Før vi satte i gang med dette hadde vi kun 30 solgte periodebilletter i Sarpsborg, men i dag har godt over 1000 personer lastet ned bussappen. Det har vært en eksplosjon, og det er faktisk slik at vi nå kan tilby innbyggerne i Nedre Glomma det rimeligste busstilbudet i hele landet, forteller han.

Haug skryter av staten som har bevilget 20 millioner kroner, penger som er brukt til å gi folk i Sarpsborg og Fredrikstad billigere bussbilletter.

– Vi har ønsket å utfordre folks holdninger til bussen. Det viser seg at pris er avgjørende for mange, og at det er et godt virkemiddel. Vi er glade for alle de offensive bedriftene som er miljøbevisste og nå er med i HjemJobbHjem. Vi hadde ikke greid dette uten dem, sier Jostein Haug.

Passasjervekst

Han legger til at passasjerveksten på bussene i Nedre Glomma har økt med 17 prosent i første kvartal av 2023 hvis man sammenligner med 2019, året før pandemien.

– Medlemsbedriftene i HjemJobbHjem som står bak 68.600 bussturer i regionen, og har hatt en økning i bussreiser på hele 44 prosent, påpeker Haug.

Nå har over 300 bedrifter i Nedre Glomma skrevet avtale med HjemJobbHjem. Prosjektleder Martine Bjørnstad kan også glede seg over at både Fredrikstad og Sarpsborg kommuner har skrevet avtale med mobilitetsordningen.

– Etter at vi startet med rabatterte periodebilletter har interessen for å bli HjemJobbHjem-medlem gått til et nytt nivå. Lokalt næringsliv og kommunene ønsker å tilrettelegge for grønnere reisevaner for sine ansatte, og dette viser at tiltak og jobben vi legger ned har en effekt, forteller prosjektleder for HjemJobbHjem, Martine Bjørnstad.

Motiverte kommuner

Det betyr at tusenvis av kommunalt ansatte nå kan benytte seg av rimelige månedskort på buss, men også andre tilbud HjemJobbHjem har som gratis sykkelservice, lån av elsykler og støtte til grønne prosjekter på arbeidsplassen.

– For å skape en bærekraftig framtid må vi alle endre på noen av vanene våre. En av de vanene vi kan klare å endre raskt er det å reise annerledes. Gjennom å bli HjemJobbHjem-bedrift gjør vi det enklere for våre ansatte å la privatbilen stå, og lettere å velge kollektivt, sykkel eller gange. Fredrikstad kommune ønsker å være en aktiv by, der sykkel og gange er en foretrukket hverdagsaktivitet, som gir positive helse- og trivselsgevinster. Jeg er derfor glad for at vi kan tilby alle medarbeidere flere fordeler gjennom HjemJobbHjem-ordningen fra 2023, sier kommunedirektør i Fredrikstad kommune, Nina Tangnæs Grønvold.

I Sarpsborg kommune er man også begeistret, og ordføreren håper nå at så mange som mulig benytter seg av ordningen.

– Vi ønsket å være med i hjemjobbhjem-ordningen for å gjøre det enklere for våre ansatte å gå, sykle eller reise kollektivt til og fra jobben. Vi tror at dette kan bidra til å endre noen vaner slik at vi sammen kan jobbe for rene luft og bedre miljø, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.