Bygget

12.10.2012

INSPIRIA vant prestisjepris

Under den store konferansen Expo Real i München Tyskland i går ble INSPIRIA tildelt Prime Property Award for sitt fantastiske bygg. INSPIRIA, som er det største av Norges 8 vitensentere ble målt mot 160 byggeprosjekter fra 19 land.

En internasjonal jury bestemte at Sarpsborgbygget skulle vinne. Dette er første gang et norsk bygg når opp i denne prestisjetunge konkurransen som vektlegger bærekraftighet ved bygg.

"Dette er utrolig morsomt både for oss og alle som har støttet oss," sier administrerende direktør Geir Endregard på INSPIRIA. "Nå kan både fylkeskommunene, Sarpsborg kommune og alle de andre kommunene i Østfold være ordentlig stolte. Dette viser jo at INSPIRIA setter Østfold på kartet på en super måte."

Det var arkitektene bak INSPIRIA, AART architects fra Danmark som meldte INSPIRIA på konkurransen. Det er første gang et nordisk bygg vinner denne prisen, som har vært utdelt annen hvert år siden 2008. Aker brygge har som eneste andre norske aktør tidligere vunnet en pris fra samme arrangør for livskvalitet i bymiljøer (2006).

"For å lykkes på dette nivået krever det ikke bare mye av arkitektene, men også av utbygger som jo setter rammene for vårt arbeid," sier Anders Strange i AART architects. "For INSPIRIA prosjektet fikk vi nettopp de rammene som er ønskelig, med sterkt fokus på noe fremtidsrettet og særpreget, men samtidig ekstremt fokus på energi, helse og miljø".

INSPIRIA er bygd etter passivhustandard som ett av de første byggene i Norge, og bruker meget avansert energistyring og kan også bruke både vind og solkraft. Videre har bygget vektlagt universell utforming og høstet mange lovord for sin tilrettelegging for alle besøkende. Første driftsår på INSPIRIA var det over 112.000 besøkende på senteret, og senteret fikk juli 2012 terningkast 6 som beste attraksjon mellom Oslo og Gøteborg.

"Det er utrolig hyggelig å få en slik internasjonal annerkjennelse, og vi retter en stor tak til AART architects" sier Endregard. "Vi får veldig gode tilbakemeldinger fra bruker av bygget enten det er skoleklasser, familier eller næringsliv som er her. At vi i Norge også kan få til bygg som nå vekker internasjonal oppsikt er jo ekstra stimulerende for vårt videre arbeid," avslutter Endregard.

Fakta om Prime Property Award

  • Prime Property Award hyller Europas mest sosiale, økonomiske og miljømessige bærekraftige bygg.
  • Prime Property Award utdeles hvert annet år av tyske Union Investment Group.
  • 160 bygg fra 19 europeiske land var innstillet til Prime Property Award 2012.
  • Prime Property Award 2012 blev utdelt den 9. oktober på den store eiendomsmessen EXPO REAL i München.
  • INSPIRIA er et første nordiske bygget som har fått prisen og AART architects er det første danske arkitektfirmaet som har fått prisen.
  • Les mer om Prime Property Award her.