2025 02 25 Matlab 66

25.02.2025

Lokalmatprodusenter samlet for oppstart av spennende interreg-prosjekt

Mandag og tirsdag denne uken var over 30 lokalmatprodusenter fra Sverige og Norge samlet ved vitensenteret INSPIRIA i Sarpsborg for å delta i oppstarten av Interreg-prosjektet "Grensens smaker".

Dette samarbeidsprosjektet har som mål å styrke produksjon og etterspørsel etter lokalprodusert mat i regionen.

Deltakerne fikk muligheten til å bygge nettverk, delta i spennende foredrag og utforske hvordan lokalmat kan styrkes i både det lokale og internasjonale markedet. Programmet var spekket med innsikt i offentlig innkjøp og eksport, inspirerende historier fra erfarne matprodusenter, samt strategier for merkevarebygging og storytelling.

Fikk prøve ny matlab

Som en del av arrangementet fikk deltakerne prøve INSPIRIAs nye matlab – et moderne skolekjøkken som vil brukes til undervisning innen mat og helse for skoleklasser, samt være tilgjengelig for næringslivet til kurs, foredrag og sosialt samvær.

Rommet er utstyrt med seks matlagingstasjoner som gir elever og besøkende muligheten til å lære om matlaging i et praktisk og interaktivt miljø. I tillegg inkluderer matlaben et spiseområde hvor deltakerne kan nyte måltidene de har tilberedt, samt en egen stasjon dedikert til dyrking av krydderplanter, som fremmer forståelsen for bærekraftig matproduksjon.

Etter en dag full av faglig påfyll ble kvelden avsluttet med en fire-retters middag som deltagerne hadde laget i INSPIRIA matlab. Dagen etter var prosjektgruppen samlet til en felles lunsj på Bakergaarden i Ørje.

Et grenseløst samarbeid

"Grensens smaker" er et Interreg-prosjekt i regi av INSPIRIA science center og flere norske og svenske aktører. Prosjektet bygger på innsikter fra et tidligere forprosjekt og har som hovedmål å utvikle en sterkere lokal matproduksjon gjennom økt etterspørsel, blant annet ved hjelp av offentlige anskaffelser. Dette vil bidra til en mer bærekraftig framtid for lokal mat- og drikkeproduksjon.

Les mer om prosjektet her!

Nifa, i samarbeid med INSPIRIA science center, leder prosjektet som offisielt heter "Grensens Smaker – kompetanse, kapasitet og kjøpekraft for bærekraftige måltider i Värmland og Østfold". Guldkorn og Østfold fylkeskommune er med som ressurs i prosjektledelsen, og er sammen med Visit Østfold aktive samarbeidspartnere i prosjektet. Finansieringen kommer fra Interreg Sverige-Norge.

Lise Borgen-Johansen, prosjektleder på norsk side, ser frem til fortsettelsen av samarbeidet. Med et solid fundament fra oppstarten er det store forventninger til hvordan prosjektet vil bidra til å styrke lokalmatens posisjon i regionen.

– Det har vært to inspirerende dager som har lagt et godt grunnlag for videre samarbeid. Prosjektgruppa skal framover jobbe sammen for å styrke kompetanse, kapasitet og kjøpekraft for bærekraftig mat på begge sider av grensen. Dette tror vi vil gi produsentene bedre vekstmuligheter og bidrar til økt selvforsyning i både Sverige og Norge, sier Borgen-Johansen.

"Grensens smaker" er finansiert av Interreg Sverige-Norge: