IMG 1521

06.09.2024

Ruller i gang med Fossilfri på skoler i Østfold og Akershus

Skoleopplegget Fossilfri er et program som INSPIRIA science center har gjennomført på Østfold-skolene i flere år. Denne høsten skal opplegget også gjennomføres 25 dager i Akershus.

Undervisningen foregår i skolegården, og skal gi elevene en bedre innsikt i hvordan man bruker sykkelen, hvordan man vedlikeholder den og hvordan man opptrer som en god trafikant.

Sammen med Østfold fylkeskommune og Klima Østfold har INSPIRIA science center utviklet Fossilfri, og undervisningsopplegget har vært så populært at dagene før og etter sommeren blir booket i rekordfart av skolene i Østfold. Fossilfri finansierer av fylkeskommunen, og sammen med sykkelreparatører fra Pedalen sykkelverksted reiser INSPIRIA ut til skoler i hele fylket.

Fornøyde elever

Fredag 6. september var det 7. klasse på Rekustad skole i Fredrikstad som fikk besøk av Inspiria og sykkelreparatørene hos Pedalen.

Undervisningen ble delt opp i to deler der den ene gruppen fikk prøve seg på en ferdighetsløype, mens den andre ble med til sykkelmekk-stasjonen for litt praktisk teori. Sykkelreparatørene gjennomfører også enkel service på elevenes sykler. Elevene lærer også hvordan man justerer setehøyde, sjekker bremser, pumper luft i dekkene og mye mer.

– Vi har hatt Fossilfri tidligere da vi gikk i 5. klasse. Det er morsomt å prøve seg på ferdighetsløypa, og få sykkelen sin reparert. Vi har begge bremser som må fikses, forteller kompisene Tristan (12) og Karol (12).

­– Lærer dere noe om trafikkregler og sykkelbruk på skolen?

– Vi lærer noe, men vi har fått mest opplæring av foreldrene våre. Det er fint at vi kan få det her ute i skolegården, sier guttene samstemte.

Fossilfri til Akershus

Skolene i Akershus fikk også tilbud om Fossilfri under tidligere Viken fylkeskommune. Siden skolene likte opplegget så godt, ønsket Akerhus at Fossilfri skulle fortsette i 2024. Derfor er det nå satt av 25 dager denne høsten for at skoler i nabofylket skal få undervisningsopplegget i sin skolegård.

– Skal vi få ned biltrafikken i framtiden er vi nødt til å engasjere morgendagens trafikanter, nemlig barn og unge. Det er viktig å vise elevene at sykkelen er et kjempebra fremkomstmiddel, men da må elevene vite hvordan man bruker den i trafikken og hvordan man tar vare på den. Vi gleder oss til å tilby dette til skolene i både Østfold og Akershus, forteller prosjektleder Gunnar Rønningen.

Lyst til å lære mer om Fossilfri? Les her!