Dahles Auto 15102022 4

13.11.2022

Arrangerte regional finale i FIRST LEGO League – elever fra Fredrikstad og Sarpsborg stakk av med serien

FIRST LEGO League (FLL) er verdens største kunnskaps- og teknologiturnering for barn og unge. Søndag 13. november var 250 elever fra Østfold samlet til regional finale på INSPIRA og Quality Hotel.

Vitensenteret har arrangert FLL i over 10 år, men i år har man valgt å satse litt ekstra. 31 regionale finaler blir avholdt i Norge og Sverige, men på Inspiria ble en av de største arrangert med 25 påmeldte lag fra Sarpsborg, Fredrikstad, Halden og Aremark.

– I år kliner vi til. Vi har booka hotellet til robotkampene som gir mer plass, og er en bedre løsning for publikum og deltagere. Og så får vi konsert med to yngre lokale artister. Alt dette har vært mulig på grunn av solid ekstra støtte fra Equinor, sier Geir Endregard direktør på Inspiria og en av konferansierene på årets Lego robot konkurranse på Inspiria.

Søndag ble to vinnere kåret som får komme til skandinavisk finale i Oslo 3 desember. Vinnere får reisegavestøtte fra Equinor på 10.000 og 5.000 fra Tekna.

Vinnerlag fra Sarpsborg og Fredrikstad

Etter en spennende dag på Grålum var det «Overpowered» fra Fredrikstad og «The Brainmasters jr.» fra Sarpsborg som vant og dermed skal videre til finalen i Oslo om kort tid.

Jentene i «Overpowered» hadde ikke trodd at de skulle stikke av med seieren.

– Det er helt utrolig at vi vant. Vi hadde ikke trodd det i forkant. Nå gleder vi oss til finalen i Oslo, sier jentene fra Fredrikstad.

Ludvig Johansen (13) og Mia Foss (13) «The Brainmasters jr.» har ikke deltatt på FLL tidligere, men mener det gir et stort utbytte. Elevene var overlykkelige da de fikk vite at serien var i boks.

– Både presentasjoner og LEGO-kamper er gøy og spennende. Vi har øvd utrolig mye, sier duoen fra Sarpsborg.

Viktig tema

Kunnskaps- og teknologiturneringen FLL kommer hvert år med et nytt og inspirerende oppdrag med et samfunnsrelevant tema. Årets tema er Super Powered og handler om energi. I oppdraget finnes det ingen fasitsvar, så lagene skal bruke sin oppfinnsomhet og kreativitet for å finne en innovativ løsning på et problem, og i tillegg skal de bygge og programmere en LEGO-robot.

Etter åtte uker samles alle lagene på INSPIRIA til en regional finale og skal presentere og vise frem alt det de har jobbet med. Selve finaledagen søndag 13. november er en fartsfylt opplevelse med spenning, glede og begeistring for egne og andres prestasjoner.

– Temaet energi er et av vår tids viktigste spørsmål, og det er viktigere enn noensinne å lytte til barn og unges kreative ideer rundt morgendagens energiløsninger. Med den læringsviljen og det engasjementet vi har sett i dag er jeg sikker på at fremtiden er i gode hender, sier Thea Moen, sponsorsjef i Equinor Morgendagens helter. 

Deltakerne var fornøyde

Ole Sander Prüfer fra Sarpsborg var en del av laget «LEGO Destroyers» fra Hannestad barneskole. Han synes det er gøy å være med FLL.

– Det er kjempeinteressant og spennende å være med. Jeg bygger ikke så mye LEGO hjemme, så da er det fint at jeg får være med her. Vi har øvd mye og gjort det ganske bra, sier 12-åringen.

Lucas Ranum fra Låby skole og Theo Bærkas-Buer fra Tistedal skole i Halden har planer om å bli med på FLL i mange år framover. Guttene var en del av laget «LEGOGeeks».

– Dette er første gangen vi er med, men vi har lyst til å bli helt til vi er for gamle. Det er veldig moro å kjøre roboten vi har laget. Vi har jobbet mye med den og startet allerede i våres, sier 11-åringene fra Halden.