Skjermbilde 2024 04 15 Kl. 08.58.01

15.04.2024

Ungdomsskoler fra Halden fikk en spennende skoledag om kunstig intelligens

Denne våren har Smart Innovation Norway og INSPIRIA science center laget en innholdsrik undervisningsdag for samtlige 8. klassinger i Halden. Målet med AI-dagen er at elevene skal lære mer om alle mulighetene som finnes med kunstig intelligens.

Siden 2020 har Halden-miljøet innen teknologi og forskning arrangert AI+ -konferansen, en av Norges viktigste møteplasser for alle som er interessert i kunstig intelligens. I den forbindelse samles forskere og fagpersoner for å lære mer om dette og hvordan vi kan benytte oss av KI (eng: artificial intelligence, AI) i fremtiden.  

Nytt for i år er at Smart Innovation Norway og INSPIRIA ønsket å invitere alle 8.klassinger i Halden til en innholdsrik skoledag om KI. De første ukene etter påske har nærmere 400 elever fra Strupe, Rødsberg og Risum ungdomsskoler vært på besøk i Smart Innovation Norway sine lokaler ved Remmen kunnskapspark.  

– Vi tror at kunnskap om AI er avgjørende for framtiden, for det vil jo påvirke både jobbmuligheter og samfunnsutviklingen. Å forstå bruken av AI vil være svært viktig for å møte de utfordringene og mulighetene som kommer. Derfor er det viktig at skolene må ta del i denne utviklingen, og vi håper at en slik dag som denne er med på å hjelpe skolene, forteller formidler på INSPIRIA science center, Per Kristian «PK» Grytdal.  

Det er INSPIRIA som har stått for hoveddelen av undervisningen disse dagene, og elevene fikk blant annet klassevis workshop med praktiske øvelser og et spennende felles foredrag om AI i showrommet til Smart Innovation Norway.  

Elevene lærte også prompting, der man brukte programmene ChatGPT og DallE for å finne riktig svar. Prompting er de spesifikke instruksjonene man gir et KI-system for at det skal utløse en ønsket respons eller handling. Det var også satt av tid til å lage en enkel AI-algoritme som skulle gjenkjenne ansikter, og programmering av en robotbil kalt «BitBot», som hadde en AI-linse for å gjenkjenne mønstre slik at den kunne kjøre. Elevene fikk også gratis lunsj og transport som en del av skoledagen. 

– Det har vært morsomme og innholdsrike dager, og det har vært kjempegøy å gjøre dette sammen med INSPIRIA. AI-dagen har vært en kombinasjon av show og kunnskapsdeling som treffer meg rett i hjerterota, smiler Tore Lie fra Smart Innovation Norway. 

I tillegg var Norsk nukleær dekommisjonering (NND) innom for å snakke om sitt arbeid for å sikre håndtering av nukleært avfall, og hvordan de bruker AI som et verktøy til nettopp dette. På slutten av dagen fikk også elevene besøk av IFE sin robothund SPOT, som skapte stor begeistring i rommet. 

– Engasjementet fra elevene har vært imponerende, fordi deler av programmet vårt kan være krevende for 8. klassinger. De har blitt møtt med kunstig intelligens det siste året, og man merket at de er nysgjerrige, påpeker Grytdal.