Kodehelg med delfinale i super:bit-kampen!

Synes du koding er gøy? I forbindelse med delfinalen i super:bit-kampen 2024 arrangerer INSPIRIA science center kodehelg for alle besøkende.

Super:bit-kampen er en kodekonkurranse for skoler og kodeklubber fra hele Norge der man programmerer med micro:bit. I april arrangerer hvert vitensenter i hele landet delfinaler for alle barn og unge som er glad i koding. I tillegg inviterer INSPIRIA science center til kodehelg med en rekke spennende kodeaktiviteter for alle besøkende.

Hva skjer hos oss?

Kl.11.00–17.00 Delfinale i super:bit-kampen, 2.etasje
Kl.11.00–17.00 Programmering med Micro:bit og MakeCode Arcade i koderommet, 2. etasje
Kl.11.30 Planetariereise – "Dypdykk i universet", 2.etasje
Kl.12.00 Kulekino med visning av filmen "Ekspedisjon korallrev", 2.etasje
Kl.12.30 Forestilling – Monstre i dypet, Da Vinci-salen 1.etasje
Kl.14.00 Planetariereise – "Dypdykk i universet", 2.etasje
Kl.14.30 Forestilling – Monstre i dypet, Da Vinci-salen 1.etasje
Kl.15.00–16.00 GyroXtreme – astronautsimulator, 2.etasje
Kl.16.00 Planetariereise – "Dypdykk i universet", 2.etasje

Delfinale i super:bit-kampen

Super:bit-kampen er en kodekonkurranse for skoler og kodeklubber fra hele Norge der man programmerer med micro:bit. I 2023 deltok det over 200 lag fra kodeklubber eller skoler fra hele Norge. Et lag kan bestå av to eller tre barn i alderen 10–13 år (5.–7. trinn). Når et lag melder seg på skal de gjennomføre en delfinale på et av de regionale vitensenterne i Norge. Les mer her!

 

Lær programmering i vårt koderom

I vårt koderom ved siden av planetariet i 2.etasje kan besøkende lære seg enkel koding og programmering i et program som heter MakeCode. Her kan man skape sin egen musikk og dataspill med selvinstruerende tutorials vi har laget. 

Dette kan dere prøve i vårt koderom:

  • Programmere et spill i programmeringsmiljøet MakeCode Arcade, laste spillet over på et lite, håndholdt spillkonsoll og spille sitt eget, selvlagede dataspill på noe som ligner en gammeldags GameBoy
  • Programmere musikk på en BBC:Microbit i MakecCode for Micro:Bit
  • Programmere en farge-LCD-skjerm med lysmønstre ved hjelp av en BBC Micro:Bit og MakeCode for Micro:Bit

Rommet er selvinstruerende, men startinstruksjoner henger på veggen ved hver stasjon. Aktivitetene egner seg best for aldersgruppen 10 år og oppover, eller yngre barn sammen med en voksen.

GyroXtreme – kun kl. 15.00–16.00

Lyst til å bli astronaut? GyroXtreme er en astronautsimulator som skal simulere din ferd opp mot stratosfæren (eller kanskje heller ned igjen fra termosfæren?). GyroXtreme gjenspeiler astronauttreningen på de første Apollo-programmene og der gjestene får kjenne på hvilke voldsomme g-krefter som kan finne sted i en rakettoppskytning, samtidig som de får en koordinasjonsoppgave i form av en barneleke som straks blir vanskeligere når verden snus i alle retninger og med høy fart. Høydekrav 140 cm.

Dypdykk – opplev en verden under vann

Utforsk havets hemmeligheter og vakre skatter i vår temautstilling Dypdykk. Her kan du dykke ned i denne spennende verdenen og lære mer om hva som gjør havet så viktig for oss mennesker, hva vi bruker det til og hva som truer det. Ta med deg familien og bli med på en spennende reise gjennom havets dyp.

På INSPIRIA kan du lage fisker og se dem svømme rundt i et stort digitalt akvarium, gå gjennom en vortex-tunnel, besøke senterets kreative aktivitetsverksteder og oppleve vår nye forestilling "Monstre i dypet" med eksperimenter  – og selvfølgelig blir det muligheter for å bygge LEGO. Les mer om utstillingen vår her >>

Planetariet

Visninger på senteret

Planetariereisen "Jakten på vannet" i verdensrommet kl. 12.00 og 16.00
Vi tar med deg med på en spektakulær planetariereise i verdensrommet! En aktivitetsvert forteller om planeter, stjerner, solsystemet, stjernehimmelen, galakser og mye mye mer, mens du sitter ned i kinostolen og kikker opp. Planetariumsreisen passer best for de over 5 år. Varighet ca. 15–20 min. 

Kulekino med visning av filmen "Ekspedisjon korallrev" kl. 12.30
Filmen "Expedition Reef/ Ekspedisjon Korallrev" tar deg med under havets overflate, og inn i en verden som består av spennende vrak i fjorden og vakre korallrev som er omgitt av et spektakulært biomangfold.

Forestilling – Monstre i dypet kl. 11.30 og 13.00
Bli med på en reise ned i dypet der eksperimenter og læring går hånd i hånd, og bli bedre kjent med de mystiske monstrene som lever der. Vi skal reise fra havoverflaten til de mørke og ukjente havdypene. Showet passer best for de over 3 år.

Aktiviteter ute i aktivitetsparken

Lån sykkel eller prøv elsykkel
Sykkelparken vår har en rå Pump Track, og flere fine løyper som passer for barn som skal lære seg å sykle. Enkelte av syklene til utlån har til og med støttehjul. På INSPIRIA er det en 500 meter lang testbane på baksiden av bygget, ut mot E6, hvor det er plass til å tråkke på litt. Lån av sykler er inkludert i inngangsbilletten. Les mer om uteparken her >>

Bungee-trampoline

I uteparken på INSPIRIA finner du den svært populære Bungee-trampolinen vår! Her kan du ta trampolinehopping til nye høyder, trygt fastspent til en hoppestrikk. Ved stor pågang, vil hoppetiden være begrenset til 5 minutter per person og maks ti personer per. time. OBS: Værforbehold pga. sikkerhetshensyn.