Dinosauria 04122

30.03.2021

Ny utstilling 2021: DINOSAURIA 2.0

Den nye dinosaurutstillingen byr på enda flere dinosaurer enn i fjor – og mye moro for hele familien. Denne gangen får vi også hilse på en langhals.

I fjor sommer satte INSPIRIA science center publikumsrekord. Dette til tross for strenge smittevernregler, og behov for å dele inn i flere puljer per dag for å begrense antall samtidige besøkende. Gjennom hele fellesferien var det utsolgt, fordi «alle» ville få med seg disse fullskala-dinosaurmodellene som bevegde på seg og lagde lyd.

Denne sommeren håper INSPIRIA-direktør Geir Endregard å gjenta braksuksessen fra i fjor:

– Vi så hvor utrolig godt dette fungerte i fjor, både med tanke på hvor stor interesse det var for dinosaurer og våre smitteverntiltak. Dette lot seg gjennomføre på en god og trygg måte.

– Nå slår vi derfor skikkelig på stortromma igjen, og oppgraderer til en enda større utstilling! Dette er også fra den samme anerkjente leverandøren i Mexico, men nå får vi hele 20 dinosaurmodeller. Utstillingen inkluderer halsen til en langhals, og to nye tøffinger som heter Allosaurus og Carnotaurus. De ser rimelig nifse ut på tegningene! Vi får også et par flygeøgler, forklarer Endregard entusiastisk.

Han legger til at enkelte av dinosaurartene fra den nye «Dinosauria 2.0»-utstillingen også var med i den forrige samlingen, men at om lag halvparten er nykommere. Fjorårets utstilling pakkes ned rett etter påsken og sendes videre til Sverige etter det.

Utover selve dinosaurutstillingen som er på vei med skip fra Mexico nå, jobber INSPIRIAs team med å planlegge hvilke aktiviteter, forestillinger eller show som også skal inngå i sommertilbudet.

Godt smittevern er førende

Vitensenteret har tatt utgangspunkt i at det med stor sannsynlighet vil være restriksjoner på nivå med fjoråret når dørene åpner igjen 1. juli. Hvordan det blir i praksis, er likevel umulig å fastslå nå, og ifølge INSPIRIA-direktøren er det selvsagt nasjonale- og lokale smitteverntiltak som legger føringer for gjennomføringen.

– Erfaringene vi gjorde oss i fjor sommer og høst når det gjelder smittevernrutiner tar vi med oss videre i planleggingen for en ny utstilling. Vi opplevde at vi hadde god kontroll, og fikk gjennomgående gode tilbakemeldinger på at det var godt tilrettelagt, sier Endregard.

Nye faste installasjoner i 2. etasje

For de som har savnet de mer tradisjonelle vitensenterinstallasjonene som ble fjernet på grunn av smittevern i fjor, har INSPIRIA-direktøren enda en gladnyhet:

– Vi har fått høre av noen at de ønsker seg litt mer knyttet til miljø, teknologi, helse, romfart og andre ting – og det gjør vi også! I tillegg til dinosaurutstillingen i underetasjen, kommer vi derfor til å gi 2.-etasjen en real oppgradering i år.

– Akkurat nå jobber vi med å planlegge hva slags nye installasjoner og aktivitetsstasjoner vi skal ha. Alle detaljene er ikke på plass ennå, men dette kommer til å bli skikkelig, skikkelig bra, avslutter Endregard.

Om «Dinosauria 2.0»

  • Helt ny utstilling med 20 dinosaurmodeller i full størrelse. Nyheter inkluderer Brachiosaurus (hals), Allosaurus, Carnotaurus, Ceratosaurus, Dryosaurus, Ornitholestes og Stygimoloch (i tillegg til publikumsfavoritter som T-Rex, Ankylosaurus og Stegosaurus).
  • «Dinosauria 2.0»-utstillingen vil dekke hele førsteetasjen av vitensenteret.
  • Andreetasjen vil i løpet av sommeren fylles med nye installasjoner eller aktiviteter med ulike innslag fra vitenskapens verden.